Sute de mii de oferte imobiliare pe realia.ro
Logo HartaIasului.ro
Start Navigare
Cauta o Locatie in Iasi
Cauta o Strada in Iasi
Exploreaza Categorii Locatii din Iasi
Bun Venit pe Harta Iasului!
Legenda:   Marker gri Gratuit   Marker rosu Standard   Marker auriu Gold   Marker multicolor Mai multe locatii
Preia Harta pe Site-ul Tau
Se incarca harta...

Ultimele comentarii

Registrul Auto Roman

cristian - 06 Dec 2013, 11:16 am
Buna ziua. As dori sa stiu daca R.A.R. iasi lucreaza pe data ...

Oficiul Postal nr. 5

Anca - 25 Nov 2013, 11:46 am
In prezent programul de lucru este 10-17 :(

Casa Judeteana de Pensii Ia...

Ika Dabija - 17 Oct 2013, 06:10 pm
Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate.Cum pot sa-mi platesc contributiile pentru ...

Catedrala Mitropolitana din...

Rodica - 21 Sep 2013, 04:24 pm
Buna ziua .Daca va mai poate ajuta raspunsul dle Ciochina.De la ...

Casa Judeteana de Pensii Ia...

Mayer Michael - 18 Sep 2013, 11:50 am
Va rog sa ma informati daca am dreptul de pensie spciala al ...

Liceul de Arta Octav Bancil...

Balan Iulia - 07 Sep 2013, 09:13 pm
Buna as vrea sa daula un liceu cu profil de muzica imi ...

Catedrala Mitropolitana din...

ciochina dumitru-adi - 07 Sep 2013, 02:48 pm
buna ziua ma intereseaza cum se ajunge de la gara ,la catedrala ...

Muzeul de Istorie Naturala


Muzeul de Istorie Naturala din Iasi a fost infiintat la data de 4 februarie 1834, din initiativa unui grup restrans de membri ai Societatii de Medici si Naturalisti din Iasi, in frunte cu Iacob Cihac, Gheorghe Asachi, Mihail Zotta, Constantin Sturza si Costachi Negri. Este primul muzeu de acest gen infiintat in Principatele Romane si, ca institutie culturala, avea drept scop sa prezinte publicului din Iasi "bogatiile pamantene si subpamantene ale Moldovei, precum si curiozitati din alte parti ale lumii".
Solemnitatea inaugurarii Muzeului a avut loc duminica, la casa Bals, de pe ulita Podu Verde, azi bulevardul Copou. in aceasta casa Muzeul a functionat pana in anul 1838, cand s-a mutat in Sala mare de la Academia Mihaileana.

In anul 1840 s-a cumparat pentru Muzeu casa vornicului Costachi Sturza, de pe ulita Hagioaiei, azi bulevardul Independentei, nr. 16, cladire in care Muzeul, impreuna cu Societatea, isi desfasoara activitatea si in prezent. In articolul 5 din Proiectul de cumparare al casei se mentioneaza: "Cumpararea acestei case este destinata special pentru Cabinetul de Istorie Naturala sau Muzeu, fiind facuta intr-un scop al binelui public".
Cladirea, cunoscuta si sub denumirea de casa Roset, a fost construita la finele secolului XVIII, in stil neoclasic, cu bolta pentru trasuri, fiind astazi unul din putinele monumente arhitectonice ale Iasului cu o structura a parterului de bolti pe arce.
Pentru a face fata nevoilor crescande ale Muzeului "Departamentul din launtru", prin porunca 11 599 din 16 april 1844, aproba ca locul viran de la est de Muzeu sa fie amenajat intr-o piata publica pentru desfacerea produselor agricole: fan, faina, miere, vin, lemne de foc, cherestea, etc... Producatorii plateau o taxa de care beneficiau Societatea si Muzeul. Piata publica a fost desfiintata in anul 1872, cand, din initiativa lui Grigore Cobalcescu si Anastasie Fatu, locul se ingradeste si se organizeaza o mica Gradina Botanica in care Dimitrie Brandza, conservatorul Muzeului din acea vreme, planteaza diferiti arbori, printre care cei doi stejari seculari, declarati in 1973, Monumente ale Naturii.
Muzeul pastreaza in colectiile sale piese donate la inceputul secolului XIX de catre mitropolitul Veniamin Costachi (o colectie de oase de mamut si rinocer paros, gasite agatate drept contra greutate la cumpana unei fantani din Rasca, tinutul Falticenilor), domnitorul Mihail Sturza (elefantul indian Gaba, achizitionat contra sumei de 135 de galbeni), Iacob Cihac, aga Alecu Bals, Gheorghe Asachi si altii.

Chiar de la infiintare Muzeul a jucat un rol didactic deosebit de important deoarece colectiile sale erau folosite ca material didactic la lectiile de istorie naturala de la Academia Mihaileana. Incepand cu data de 11 martie 1834 dr. Iacob Cihac a tinut in cadrul Muzeului conferinte publice, tiparite in anul 1837, in primul Manual de istorie naturala in limba romana, editat la Institutul Albinei din Iasi. Acest manual, impreuna cu alte tiparituri ulterioare, a contribuit la formarea terminologiei de specialitate in limba romana. Tot din aceasta perioada dateaza primul herbar al Muzeului, constituit dintr-o colectie de 2844 de plante colectate in anul 1835 de botanistul Iulius Edel si farmacistul Iosef Szabo pe parcursul unei expeditii in zona Moldovei.
Cabinetul de Istorie Naturala devine cunoscut marelui public si prin faptul ca, in una din salile lui, deputatii din Partida Nationala, in noaptea de 3/15 ianuarie 1859, au hotarat candidatura colonelului Alexandru Ioan Cuza la domnia Moldovei.
In sala declarata ulterior "Monument Istoric", printre cei 30 de deputati se aflau cei mai inflacarati patrioti pentru unirea Tarilor Romane ca: Mihail Kogalniceanu, Vasile Alecsandri, Constantin Rolla, Nicolae Docan, Anastasie Panu, Petru Cazimir, Petru Mavrogheni, Dumitru Miclescu, Constantin Roset Tetcanu, Nicolae Sutu s.a.
Cea mai completa relatare a evenimentului din noaptea de 3/15 ianuarie 1859 ne-a lasat-o Vasile Alecsandri intr-o scrisoare catre fratele sau, Iancu Alecsandri, unde subliniaza printre altele, ca "noua, celor adunati aici ni se dadu numele de Gruparea de la elefant".
Sala expune, alaturi de obiecte si mobilier cu valoare istorica, portretele celor care au infiintat Muzeul si Societatea, a personalitatilor care au activat la Muzeu de-a lungul timpului: Iacob Cihac, Grigore Cobalcescu, Anastasie Fatu, Petru Poni, Ioan Borcea, Nicolae Leon, Constantin Motas, Neculai Macarovici, Constantin Visarion Mandru s.a.
Prin refacerea lui, dupa pierderile suferite in timpul celui de-al doilea razboi mondial, si ulterior, sub indrumarea Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" muzeul a devenit o institutie culturala de inalt nivel stiintific, contribuind activ la desfasurarea procesului de invatamant biologic de toate gradele. In prezent colectiile Muzeului numara peste 300 000 exemplare, cele mai valoroase fiind colectiile de Insecte, Moluste, Amfibieni, Reptile, Pasari, Minerale si Plante.
Pentru publicul iesean, pentru elevi si studenti, Muzeul de Istorie Naturala din Iasi este un excelent loc de recreere si un spatiu de invatamant. Colectiile sale stiintifice, biblioteca si laboratoarele sale se constituie intr-o utila baza de studiu pentru toti cercetatorii din tara. Amplasat intr-o oaza de verdeata si liniste Muzeul va ofera prilejul de a va imbogati sufletul si de a participa la cunoasterea si protejarea lumii vii.

Adresa: Bd. Independentei, nr. 16
Telefon: 0232/218337; 0232/201339;
Localizare: Bulevardul Independentei, Iasi, IS, ROMANIA
Deschide Site Muzeul de Istorie Naturala

Galerie Foto

Comentarii


Nu exista comentarii pentru aceasta locatie!


Comentarii dezactivate din cauza utilizarii abuzive!

Cele mai frecvent cautate locatii

aeroport   alexandru   ARCADIA   autogara   billa   bucium   calea chisinaului   carrefour   casa sindicatelor   ciric   Copou   dacia   galata   gara   gara iasi   gradina botanica   hala centrala   hotel   hotel moldova   Hotel Unirea   IULIUS MALL   kaufland   MALL   Mitropolia   mitropolie   MOLDOVA MALL   nicolina   pacurari   PALATUL CULTURII   piata unirii   podu ros   providenta   sala polivalenta   selgros   siraj   socola   spital   SPITALUL DE RECUPERARE   tatarasi   TUDOR VLADIMIRESCU  
Clienti
Login Clienti
Tarife & Inregistrare
Inregistreaza o Locatie
Ajutor
Cum Functioneaza?
Cere Ajutor
Unelte
Preia Harta pe Site-ul Tau
Lista Locatiilor pe Harta Iasului
HartaIasului.ro
Contact
Blog
Sitemap
Fidelizare :)
Preia RSS Ultimele Locatii
Fa-ne Pagina Ta de Start
Adauga-ne in Pagini Favorite